Wat is SEO? Een ini-mini intro in begrijpelijk Nederlands

Je hebt de term vast wel eens voorbij horen komen in de digitale wandelgangen: SEO. Maar wat is SEO nou eigenlijk? Hoe werkt het? Is het belangrijk? Op die vragen krijg je een antwoord in deze ultrakorte instapcursus. 

SEO = Search Engine Optimization

So hé, dat is een hele mond vol. Letterlijk vertaald staat er ‘zoekmachineoptimalisatie.’ SEO is alles wat je doet om je website beter vindbaar te maken voor zoekmachines zoals Google. Aangezien Google verreweg de meest gebruikte zoekmachine is worden de termen ‘zoekmachine’ en ‘Google’ vaak door elkaar gebruikt. Vergelijk het met Spa rood. Dat is water met prik van een specifiek merk maar we noemen alle bruiswaters zo. 

Hoe werkt SEO?

Stel: je zoekt op Google naar cadeau kopen. Dan krijg je een lijst met zoekresultaten. Dit is geen willekeurige lijst, want Google wil je het beste antwoord geven op je vraag. Om het beste antwoord te geven bekijkt Google het internet. Kleine bots, een soort mini computerprogrammaatjes, doorzoeken constant alle pagina’s op het wereldwijde web op informatie en zetten die in een index. Vervolgens berekenen Google’s algoritmes op basis van honderden factoren welke pagina het beste antwoord geeft op jouw vraag.

Terug naar de cadeautjes

Even terug naar je zoekterm cadeau kopen. Google heeft dus een indexering gemaakt van alle pagina’s die een antwoord geven op deze vraag. Dit zijn bijvoorbeeld pagina’s waar cadeau’s worden verkocht of blogs waar tips in staan om een heel creatief cadeau te bedenken. Op deze pagina’s staat informatie over cadeau’s en dat wordt opgepikt door die bots. 

Kwaliteit boven kwantiteit

Maar dat is nog niet alles. Google wil namelijk niet hebben dat pagina’s met alleen maar 1.000 keer het woord cadeau erop bovenaan komen in de zoekresultaten. Daarom maken ze ook een evaluatie op basis van kwaliteit. Hierbij nemen ze bijvoorbeeld mee hoe lang mensen gemiddeld op een pagina verblijven na het klikken op een zoekresultaat. Als je bijna meteen weer de pagina verlaat dan heb je waarschijnlijk niet het antwoord gevonden wat je zocht. Dus dat neemt Google mee in de berekening. Zo lever jij als Google-gebruiker een soort gratis kwaliteitsevaluatie. Er zijn nog veel meer factoren die mee worden genomen in de berekening. Google kijkt ook naar technische aspecten zoals de laadtijden van pagina’s. Verder worden interacties zoals het verder scrollen en klikken op een link ook meegewogen in de evaluatie. Alles om het beste antwoord te geven op iedere vraag. 

Is SEO belangrijk?

Ja, iets meer dan de helft van al het websiteverkeer komt via zoekmachines zoals Google. Er wordt iedere dag miljarden keren Gegoogeld. Vandaar dat ze die gigantische serverparken nodig hebben. Ruim driekwart van alle klikken is op de bovenste drie zoekresultaten. Daarom beloven SEO-professionals ook altijd nummer 1 posities. Op die plek krijg je het leeuwendeel van alle zoekers op je site. Wanneer je met SEO aan de slag gaat dan probeer je dus jouw website hoger te krijgen in de zoekresultaten. Maar dan wel voor relevante zoektermen. Als jij cadeau’s verkoopt dan hoef je niet hoog in de zoekresultaten te staan voor de zoekterm aardverschuivingen 18e eeuw

Een voorbeeld

Stel: je staat op plek 4 in de zoekresultaten voor cadeau kopen. Maandelijks wordt er 100.000 keer Gegoogeld op cadeau kopen

  • Het hoogste zoekresultaat pakt hiervan 40% (40.000 bezoekers)
  • Nummer twee 25% (25.000 bezoekers)
  • Nummer drie 10% (10.000 bezoekers)
  • en jij 5% op plek 4 (5.000 bezoekers). 

Stel dat je een plek stijgt, dan heb je ineens twee keer zoveel bezoekers. Of twee plekjes en dus 5 keer zoveel bezoekers. Iedere maand. Dat is de reden waarom veel bedrijven hevig inzetten op hun SEO. Het is verreweg de meest efficiënte manier om het aantal bezoekers op je site te verhogen.

Maar hoe dan?

Oké, je begrijpt nu wat SEO inhoudt. Maar wat kun jij doen om ermee te beginnen? Daar zal ik in de volgende blog over vertellen. Het is veel minder moeilijk dan het lijkt. Een tipje van de sluier: de tips die ik je geef kosten je geen cent. Volg de Content Shop op Facebook, Instagram en LinkedIn zodat je niets mist. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com