5 redenen waarom ik op Sylvana Simons van BIJ1 stem

1. Ik ben een witte man (en wil niet meer wegkijken)

“BIJ1 is toch een belangenpartij voor mensen met bi-culturele achtergrond en LHBTI’s?” Inderdaad, BIJ1 komt als geen ander op voor deze groepen door te pleiten voor radicale gelijkwaardigheid. Maar ik geloof oprecht dat de samenleving die BIJ1 voor ogen heeft voor iedereen eerlijker, beter en leefbaarder is. Juist omdat ik niet tot een van de bovenstaande gemarginaliseerde groepen behoor voel ik me aangesproken en begrijp ik dat ik onderdeel ben van een oneerlijk systeem als ik mijn electorale verantwoordelijkheid straks op 17 maart niet neem. Het is in mijn positie heel makkelijk om me af te wenden van institutioneel racisme. Dat merkte ik afgelopen jaar als ik het erover had met witte vrienden toen de Black Lives Matter protesten in volle gang waren. Voor ons was nadenken over een onrechtvaardig systeem een filosofisch gedachte-experiment waar je na een uur zwetsen ook weer mee kon stoppen. Een ver van mijn bed show, maar voor anderen is het juist dagelijkse kost. Ik wil dat dat verandert en dat begint met minimaal 1 zetel (liefst meer) voor BIJ1.

2. Een stem op 17 maart is een stem op een persoon

Je krijgt straks op het stembiljet talloze namen te zien waarvan de meeste je niks zeggen. Kudos voor de mensen die alle stemwijzers invullen en de partijprogramma’s grondig napluizen. Ik doe dat zelf ook. Maar we weten toch ook allemaal dat die partijprogramma’s voor het grootste deel de prullenbak in gaan tijdens een eventuele formatie? Ik stem in de eerste plaats op Sylvana Simons omdat ik in haar geloof als mens. Ik vind haar sterk, eerlijk en denk oprecht dat zij zelfs met 1 zetel in de kamer ontzettend veel voor elkaar kan boksen. Dat doet ze nu al in de gemeenteraad van mijn stad Amsterdam. Ik wil haar in de Tweede Kamer hebben. Ik kijk reikhalzend uit naar haar interrupties en krachtige maar tegelijkertijd kwetsbare manier van debatteren. Ik vind het heel dope dat Sylvana zegt dat er ook ruimte is voor “emotie, het niet weten, en onzekerheid” in haar leiderschap.

3. Een stem voor BIJ1 is er ook een voor het klimaat

Veel van mijn links-progressieve vrienden hebben het gevoel dat BIJ1 zich niet genoeg richt op het klimaat terwijl het daarover moét gaan. Zij komen dan eerder uit bij GroenLinks of Partij voor de Dieren. Heel begrijpelijk natuurlijk. Tegen die mensen zeg ik: lees de klimaatplannen van BIJ1 eens, die zijn namelijk heel goed en ingrijpend. Ze kaarten ook als enige klimaatracisme aan en trekken daarmee hun klimaatvisie mondiaal. De meeste partijen denken alleen maar binnen de Nederlandse bestuurskaders en staren zich blind op onze eigen klimaatdoelen terwijl daarin de vervuiling door luchtvaart en mammoettankers nog niet eens zijn meegenomen. Je hoeft trouwens echt niet veel te verwachten van GroenLinks. Hier in Amsterdam laten zij zich behoorlijk mangelen door grijze energiereus Vattenfall op het gebied van de energietransitie en ze geloven in biomassa wat bizar is voor een ‘groene’ partij. Zij vallen door de mand op klimaatgebied, zeker op het moment dat ze aan tafel mogen bij rechtse partijen. Ze willen wel heel graag meeregeren en ik denk dat ze bereid zijn daar veel voor in te leveren. Teveel.

4. Een big fuck you voor alle mensen die zich op aanwezig hebben gezet bij de ‘Sylvana Simons uitzwaaidag.’

Ja man, that shit happened. Een uitzwaaidag omdat Sylvana zich uitsprak tegen Zwarte Piet. Maar ze staat er nog steeds. Het is walgelijk om te zien hoeveel stront zij over zich heen heeft gekregen de afgelopen jaren door zich uit te spreken over institutioneel racisme en dekolonisatie. Die bak stront bewijst alleen al waarom we haar nodig hebben in de Tweede Kamer. Het gaat vaak (en terecht) over institutioneel racisme maar hoeveel onverbloemd en direct racisme is er ook nog? In de sportkantine, de kroeg, de Tweede Kamer. Ik zou het een enorme overwinning vinden op alle Johan Derksens, organisatoren van de uitzwaaidag en pro Zwarte Piet demonstranten/sympathisanten die haar kapot hebben willen maken als Sylvana Simons straks toch in de kamer komt. Niet dat het daar om gaat natuurlijk, maar toch.

5. Ik wil niet meer cynisch zijn over systemen

Onder progressieven is op het gebied van klimaat een nieuwe stroming ontstaan: ‘het is allemaal de schuld van Shell en het systeem, wat je zelf doet heeft toch geen zin.’ Als ik het met mensen over institutioneel racisme heb dan voelt het net zo. Waar te beginnen als het zo systematisch is en zit ingebakken in onze cultuur? Maar als de Black Lives Matter protesten en de Klimaatmars één ding hebben laten zien is het dat actievoeren ontzettend goed werkt om dingen op de politieke agenda te zetten. Na de eerste BLM-protesten had Rutte het zelfs schoorvoetend over iets als ‘institutionele discriminatie’ en na de Klimaatmars ging het in Den Haag direct over de sluiting van kolencentrales. Het afgelopen jaar ben je misschien net als ik braaf begonnen met jezelf scholen over witte onschuld en hegemonie. Dat is een goede eerste stap, maar voeg dan nu ook de stem bij het woord aankomende 17 maart en ga net als ik voor Sylvana Simons van BIJ1. Dan kunnen we namelijk doorpakken en concreet beleid maken om radicale gelijkwaardigheid voor iedereen te bereiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com